torsdag 25 september 2008

Fega klättrare firar från dåliga ankare!

Du klättrar en led, bult eller kil, skitsamma. Kommer till toppen av leden och ställs där inför ett val.

Det ena är att ta dig till toppen av leden fjällstajl för att sedan gå ner runt klippan. Det andra är att fira dig ner från toppen av leden från ett borrat ankare, newschoolstajl. Den första är en naturromantisk kvarleva från tiden då asaguden Tor var allsmäktig, än dock inte mer felaktig, sett ur ett naturetisk perspektiv, oavsett vad "puritanerna" hävdar. Det andra, borrbultat ankare, går stick i stäv med klassiska "lämna inga spår"-konventioner men är faktiskt det motsatta - det absolut bästa för naturen. Förutom detta skäl är det effektivt, bekvämt och säkert. Visserligen är begreppen effektivt, bekvämt och säkert tre ord som "puritanen" knappast vurmar om men likförbannat går de inte att bortse ifrån.

Vill jag till fjället åker jag dit. Vill jag till en mindre klippa, även om det ligger i dubbelmoralens högborg (Bohus), så bör följande regler råda:

Ett ankare som lämnas som fast installation ska vara säkert över en lång tid oavsett vad det består av. Min tes blir följande: Alla jävla fasta slingor runt träd, fasta kilar, pitonger och allt annat jävla skrot ska tas bort, eldas upp och ersättas med bultade ankare. Utan diskussion. Detta är ingen naturetisk fråga.

Den som firar ner från ett sådant provisoriskt ankare kan omöjligt invända mot ett borrbultat ankare. Och om man nu menar att man kan det så måste det bero på en totalt oigenomtänkt idé och brist på intellekt. Enbart den som konsekvent klättrat till toppen och gått ner kan invända.

För att knyta vidare till Tor.
Torline på Häller är ett lysande exempel. Fasta slingor, kilar och diverse skit har länge varit ankaret från denna led och många är väl de som undrat om och hur fan den där kilen sitter fast. Att fira av från ett sånt ankare gör dig inte djärvare. Din historia blir inte glamorösare. Du är inte en bättre människa.

Nuförtiden sitter ett borrbultat ankare precis bredvid. Ankaret är uppsatt av en av Sveriges och Bohusläns främsta klättrare, vilket i och för sig inte ger det legitimitet, men det berättar ändå något om diskrepansen mellan de som skriker högst och de som klättrar mest och det är intressant nog.

Den mest patetiska kommentaren jag hört är:
"Är du kompetent nog att ta dig dit (till standplatsen), är du också kompetent nog att ta dig därifrån (utan borrbultar)."
Kommentaren är ett retoriskt skämt och kan inte ens beaktas i ett seriöst resonemang. Därför lämnar jag det.

Glädjande nog har Svenska Klätterförbundet (i alla fall delar av det) insett vikten av att förkasta puritanernas förlegade syn på klättring. För att citera Gert Fylking: "Äntligen!"

"I ett samarbete med Länsstyrelsen pågår ett omfattande arbete inom Naturreservatet vid Simondsberget. Det omfattar bl a... iordningställande av fasta firningsankare. Flera av sakerna är redan på gång och resten sker under hösten. Det som redan gjorts är röjning av sly och firningsankare. Viktigt angående firningsankare! Eftersom flera träd skadats då rep dragits ner efter firning skall denna verksamhet upphöra snarast."

Hoppas nu att detta exempel kan bli stilbildande för hur klätterklubbar ser på populära traditionella klippor runtom i Sverige när det kommer till "spårlös färdsel" och säkerhet.

Ett exempel på absolut brist på förnuft är den underbara leden Melange i Tullboden i Bohuslän. Du toppar ut vid ett block som ligger på en hylla på toppen av leden. I ena hörnet av leden sitter ett näste av slingor trädda, menade att fira av ifrån. Det finns inga alternativ. Du kommer inte upp, du kommer inte ner utan att fira dig. Feg är den människa (förstabestigare) som inte vågat sätta en borrbult eller två som ett ankare utan istället accepterat ett ankare som ser ut som en bulgarisk halsduk trädd runt ett block. Det är inte en fråga om etik, utan snarare estetik och i detta fall vet jag inte om jag ska förakta eller förlåta och hoppas på botgöring.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Bristen av firningsankare är ett satans påfund. Som ny inom tradklättringen så kan jag inte annat än förundras över den naturromantiska logiska kullerbytta som firning från träd, slingor eller fast skrot innebär.

Vidare så skulle jag, och säkert fler med mig, uppskatta att klättra några fler leder på den alldeles för begränsade tiden som klättringen konkurrerar om.

Summa sumamarum: Bulta firningsankare!

Anonym sa...

Väl talat! Du har min röst ...
//Daniel

Pär sa...

Word!

Anonym sa...

Jag röstar - JA.

/Olof E

Anonym sa...

Jag klättrar ju oftare på kil än bult och då är man inte bortskämd med firningsankare. Har förstås firat från träd många gånger - och effekterna på barken (=naturen) är ju uppenbara och oönskade.

Jag blir glad när jag ser ett fint firningsankare, men har apropå den tidigare skrivningen i reservatsrestriktionerna för Simonsberget tänkt precis i banorna som redovisats ovan. Kan samtidigt förstå en avoghet mot borrade bultar. Det är subjektivt, men OK... På Simonsberget har väl restriktionerna även inneburit förbud mot "fasta" slingor eller annat på träden. Själv har jag då tänkte att en rejäl kätting med ring runt trädet skulle rädda trädet, och ge säker firning OCH gå att demontera så att det därefter "helt" saknar spår av civilisationen...

Kan inte detta vara en hygglig kompromiss ibland?

Är f ö övertygad om att det bara är klättrarna själva och möjligen enstaka psykfall som bryr sig om sånt här... Andra naturromantiker reflekterar nog föga.
/Mz

jwi sa...

Fenix på Blåberget har en kätting runt en gran som firningsankare. Trädet kättringen sitter runt börjar se plågat ut, så det är en temporär lösning.

Jag älskar att toppa ut! Gå upp på toppen av klippan säkra upp andre, plocka ihop grejorna, lämna leden som man fann den, med blott några kritade grepp som nästa regnväder rensar. Spårlös färdsel är helt enkelt ett tillfredställande sätt att röra sig.

Men ankaret på Melange är en otäckt ful påminnelse om vad idealet om spårlös färdsel ofta betyder i praktiken. Givetvis ska det sitta ett Fixe-ankare där istället. Snyggare, säkrare, bekvämare och bättre.

Annars håller jag med Robo. Det är fånigare än multisport att män som klättrar 15 metersleder på fast klippa pratar om äventyr.

Anonym sa...

Trevligt inlägg gällande ett mycket relevant ämne. Jag håller med om mycket i det som sägs men vill gärna tillägga två punkter som jag tycker ska beaktas innan uppsättning av bbankare:

Hur klättras leden i allmänhet? om leden är en flera replängders tur som vanligtvis klättras av ett helt replag, (försteman och en rensande andraman) och det finns goda möjligheter att traska ned från klippan samt bygga dugliga egna ankare (inte runt en fjällbjörk alltså), så finns det enligt mig ingen anledning att bulta.

om leden däremot klättras mer som en sporttur, dvs en replängd och att det sällan följer en andreman för rensning så är det otroligt smidigt att kunna fira av från ett bultat ankare. Om det dessutom kräver onödigt mycket energi att traska ned från klippan och att möjligheten att bygga ett eget (bra) ankare saknas så ökar detta givetvis behovet av ett bultat ankare.

Om det har visat sig att samtliga personer som klättrar en led firar ned från en risig slinga fastsatt runt en kvist (exempel: Skälefjäll) så borde det givetvis bultas ett ordentligt ankare för att förhindra olyckor.

Hoppas ni håller med!

Erik L

Anonym sa...

Lata jävlar! Gå ner o runt som 1a best av Melange gjorde! Andra lata jävlar har i efterhand lämnat kvar massa skit där..det står var och en fritt att ta bort trasslet eller gå runt.Man måste inte bb allt fatta!!!

Robo sa...

@ Anonym
Kul att du hittade tråden och kul att du säger vad du tycker. Mindre kul att du är anonym även om jag på sätt och vis respekterar det och mindre kul att du har ett rätt trist ton.


En fråga. Var du en lat jävel själv och lämnade allt skit kvar eller tog du bort det?

Minns inte exakt hur det såg ut men jag vill minnas det som om man befann sig uppe på ett hylla och inte kunde gå ner men jag var faktiskt så lat att jag inte kollade noggrannare och det kan jag absolut beskyllas för.

Skriv gärna lite konstruktivt om nedstigningen här:

http://www.sverigeforaren.se/index.php/Tullboden

Hälsningar
Robin

JO sa...

Hej, Robin!
Nu har även jag för första gången hittat till din eminenta sida.
Håller med om att all skräp som är ovanför leder ska bort,typ gamla slinger o sånt.Det har jag personligen aldrig lämnat.
Efter första bestigningen gick jag ner.
Personligen tycker jag fortfarande illa om leder som är naturligtsäkrade med borrbultsankare om dom inte absolut behövs!
I Bohuslän behövs detta på väldigt få ställen.
Bulta mindre!Gå runt!
Jobbigt? visst..men skulle nog inte uttrycka mig som ovan!Det är respektlöst!
Mer respektlöst är att bulta andras leder,så bb som sitter ovan leden nu ska jag ta bort.
På förra årsmötet togs ett beslut att det ej ska vara bb-ankare över lederna i Bohuslän.
Vill du vara med påverka detta får du engagera dig,gå med i klubben,ta upp frågan på mötet
MVH Joakim Olofsson
..som gillar bb där det behövs!