onsdag 6 augusti 2008

8a.nu är Skaparen

Att 8a.nu har Skapat råder det inget tvivel om men en skapelse behöver inte betyda att det är vare sig begåvat, särskilt kreativt eller av godo. Största behållningen med 8a.nu är det internationella sociala forum som gör det enkelt att debattera klättringens utveckling, avarter, prestationer, galenskaper, osv, klättersamfund ocn nationsgränser emellan. Därmed inte sagt att dessa diskussioner inte går att ha på annat forum, men 8a.nu har ändå lyckats hitta ett förenande kitt som andra forum och websidor bara vågar drömma om.

Att 8a.nu har problem att skilja på nyheter och redaktionella kommentarer är väl kanske symptomatiskt en liten redaktion med hybris och alltför ofta publiceras korkade idéer uppenbart provocerande, och lika uppenbart för att få fler besök på sidan. Men, bara för att många tittar när jag bajsar på Sergels Torg, och som sedan säger det till sina vänner, betyder det inte att jag har en bra idé och är smart.


Nu har 8a.nu publicerat en lista med "sina" uppfinningar - 8a innovations
Scorecard, airpad, årsbok och mobilfunktionen kan räknas som innovativa, resten är till största del humbug när man ser till själva innovationen. En vedertagen idé, teori eller åsikt blir inte en innovation bara för att den publiceras på nätet.

Att grader är en subjektiv bedömning och att kollektivet av dessa bedömningar ger en mer "precis" grad är inget nytt påfund. Denna publicering, som säkerligen inte heller var först är ingen innovation.

Idéerna om tävlingar är ingenting annat än uttryckta önskemål. Dessa önskemål har kommit från många håll, länge. Hur äran hamnar hos 8a.nu kan man fråga sig.

Behovspyramiden i The ABC of climbing är ett parodiskt experiment att teoretisera idéer hämtade ur en galen människas sinne.

Artikeln om dynamisk säkringsteknik är förvisso ganska bra men föga innovativ.

Hur man överhuvudtaget kan skriva "Since 8a.nu consider the GRIGRI to be the safest belaying device for sport climbing we believe these accidents to be caused by improper handling" förstår jag inte. Är inte den viktigaste parametern i en repbroms säkerhet att den är användarvänlig, alltså lätt att hantera och svår att misslyckas med? VEM SKA ANVÄNDA DEN FÖRUTOM ANVÄNDAREN!?

Som grädde på moset finns ju följande totalt schizofrena "statement":

No slash grades - Grades are not so important!
"Play" with points for motivation and ranking.

Där ranking och poängjakt kommer in kommer angelägenheten om grader in - en utveckling jag inte vill stå bakom.

6 kommentarer:

Anonym sa...

*applåder*

Anonym sa...

Gillar de där med en galen man... Välskrivet... SR

Anonym sa...

Dags för ett litet "korståg" på sensommaren? Skall bli intressant att se fortsättningen...

Anonym sa...

Du sa det själv i förra inlägget. "Det finns inga farliga leder, bara klättrare med bristande omdöme och kompetens"

Mitt lilla tips...använd samma tankesätt här! Vad dom menar är att har du gott omdöme och är kompetent så är risken att det går fel minst med grigri. Känns tankesättet igen? Dina tankar om risk kanske inte var så nya och unika heller??

Anonym sa...

Det är just det tankesättet jag använt och invänder mot att kalla en repbroms säker på samma sätt som att kalla en led farlig. Påståendena är irrelevanta. Det är klart att de menar att den är säker om man använder den på rätt sätt och är kompetent, men varför fortsätta kalla repbromsen den bästa och säkraste när användaren så ofta tabbar sig?

Mina tankar om risk är föga unika och innovativa. Har aldrig försökt skriva det på era näsor heller.

Moa Wall Kubilius sa...

hej aha d e du som e du !
/martin
/ denvertikaladansen.blogspot !!