onsdag 21 november 2012

Vad hände med onsighten?

När jag började klättra, för sisådär 250 år sedan (känns det som), så tillskrevs onsight, flash, redpoint och pinkpoint tämligen explicita betydelser. Med tiden utvecklas språk och stil och idag så känns pinkpointen som en relik jämte trilobiten (vet t.ex. du som läsare vad pinkpoint är?) Men vad är det som har hänt egentligen och varför är det ingen som onsightar boulderproblem längre? Är det en utveckling vi vill stå för och välkomna eller påverkar det sättet vi klättrar och ser på klättring? Vad är ett boulderproblem och varför kallar vi det problem?

Häng med i en snurrig tankegång om kebab och varför boulderingen borde återfå kronan av alla bestigningar - nämligen onsighten.

När jag gick i grundskolan och skulle lära mig matematik så var det till en början rena grekiskan. Visst, addition och subtraktionen var väl ganska enkelt men multiplikation och division bjöd på lite mer mentalt motstånd. När jag gick i skolan fanns facit. Det var den mest åtråvärda artefakten innanför Mariaskolans ståtliga tegelfasad. Facit bjöd, som facit gör, på alla de rätta svaren och det var således lätt att skriva rätt svar i matteboken med dess hjälp. Det fanns dock ett problem. Jag lärde mig mer om sofistikerade smuggel- och smygtaktiker än om matte.

Klättringens flash är inget annat än att titta i facit. Flashen är klättringens snabbmat. Det går snabbt, är serverat, är en genväg, presenterar lösningarna och handlar inte om problemlösning. Men vänta nu! Vad var det vi kallade det nu igen? Boulderproblem?

Jag måste erkänna. Jag älskar snabbmat och mången klätterdag har avslutats med svettig kebab eller rykande mos och två grillade med boston. Men jag vet också att den svettiga kebaben inte går att leva på och även om kebaben stillar hungern så går det inte att jämföra med Boeuf Bourguignon. Ett långkok som får utvecklas över tid. Lite salt här, lite vin där, smaka av, längta lite, tänka lite, känna efter, puttra lite osv. Något för magen och något för själen.

Nåväl. Hur fan ska han knyta ihop en trovärdig story om kebab och onsight, tänker ni säkert. Jo. Ta’t lugnt. Ty även resonemanget är ett långkok.

Skillnad mellan att veta och att inte veta
Av någon anledning så används inte begreppet onsight vid bouldering idag. Men låt mig ställa en fråga. Vad är lättast mellan att försöka ett problem med sekvenserna serverade och att inte veta något alls, mer än vad du ser med dina egna ögon? Om du, som jag tror att du gör, tycker att det förstnämnda är lättare, ge mig då ett väl underbyggt resonemang till varför onsighten (den senare) inte längre bör tillämpas. Du kanske tänker spontant: ”Men du kan ju se och känna på alla grepp på ett problem”, men så enkelt kan vi inte göra det. För det första vet vi båda att det inte är sant. Du når inte allt på alla problem. För det andra så kan du se alla grepp på vissa leder och det finns problem som du inte ser allting på. Det är ett mischmasch av olika förutsättningar och även om du generellt kan känna på fler grepp på en boulder jämfört med på en led så är det ett svagt argument för tesen att onsighten i bouldering bör försvinna.


Att lösa problem är att lära sig
Så, tillbaka till matematikboken. De gånger jag inte lyckades smuggla till mig facit och faktiskt var tvungen att räkna själv så satt jag där. I min ensamhet. Likt en förlägen liten hund och tänkte: Rackarns. Jag måste lära mig.

Jag satt i skolbänken, tittade på klockan över dörren. Tick, tick, tick, tick. Alla andra skrev så att blyertspennorna glödde. Ingemar, i bänken intill, vässade pennan och doften av cederträ spreds i klassrummet liksom paniken spreds i mitt sinne. Det fanns ingen väg ut. Jag var tvungen att lära mig. Jag öppnade matteboken och började. Känslan, när jag senare slog igen boken och insåg att jag faktiskt kunde, var oslagbar. Läraren gav mig aldrig facit. Inte heller hade jag lyckats smyga till mig det. Jag klarade talen. Jag hade löst problemen. Jag förstod. För ett ögonblick kände jag mig som en världsmästare. Magister Janne Magnusson ledde mig hemligt pedagogiskt fram och framförallt gav han mig tid att tänka själv. Janne är också den enda läraren jag minns väl. Janne lärde mig att lösa problemen. Janne banade väg för onsighten, eller åtminstone, att se utmaningen i att lära sig själv.

Skillnaden mellan att lösa och att klara ett problem
För mig handlar bouldering främst om dechiffrering. Det är inte bara grepp på en vägg. Det är ett problem. En klättringens rubiks kub och ibland känns det som om det är en nästintill intellektuell kamp mellan klippan, eller kanske ännu hellre, ledbyggaren och mig själv: Vem är smartast? Kanske tillskriver jag ett simpelt boulderproblem lite för mycket. Kanske inte. Mig skänker det i alla fall ytterligare en dimension. 
Jag kan klara ett problem utan att det ger mig något. Jag kan också lösa ett problem utan att jag klarar det och bara att hitta lösningen kan ge mig något. Den ultimata utmaningen blir därför att lösa och att klara problemet. Att lyckas med den bedriften på första försöket, att onsighta, är att bemästra sitt intellekt och sin kropp. Att ”bara” klara det kan vara härligt nog, men det ger mig inte den där känslan som jag hade i Mariaskolan, på den där mattelektionen i slutet av 80- eller om det var i början av 90-talet. Därför kan det ibland kännas lite synd när jag inte ens hinner landa på crashpaden innan betakommentarerna kommer flygande som projektiler, oftast i all välmening, mot mina trumhinnor. Håll igen! Håll mun! Jag vill inte klara problemet! Jag vill lösa det! 

Härligt och heligt
För mig är det härligare att få lösa problemet med hjälp av 40 försök, än att få lösningen serverad och klara det på första. Onsighten är för mig helig. Lösningen kommer näst. Flashen är nästintill ointressant i min värld.

Vid bouldering kan ibland de minsta detaljerna vara avgörande. Det kan röra sig om millimeter hit eller dit. Sällan upplever jag samma krav på precision på leder. Förmodligen för att svårigheter oftast är utspritt på en längre sträcka. Boulderingens sekvenser känns mer binära. Noll eller ett. Av eller på. Allt eller inget. Att hitta rätt bland alla detaljer onsight, känns, när man har arbetat på ett problem ett tag, som om det nästan är omöjligt. Men det borde ju vara ytterligare ett skäl till onsightens existens inom bouldering, inte tvärtom. Utmaningen är ju enorm! Och vad händer egentligen när ängslan slår till med sina lamslående symtom och bouldrare står och fullkomligt slukar i sig offrets sekvenser för att sedan kunna gå in med nådastöten och flasha problemet. Är det ärofullt? Är det häftigt? Visar det på kompetens?

I beg to differ.

Vem som helst kan skriva av facit.

måndag 22 oktober 2012

Förvånad!?

foto: Jonas Paulsson
Jag var med i SM i helgen. Det trodde jag inte när jag vaknade upp den morgonen 05.15 och skulle leka med min lilla son. Och bra gick det. På tävlingen alltså. Jag kom på 10:e plats. Egentligen sensationellt, om någon egentligen bryr sig att titta så långt ner i resultatlistan, mer än jag själv. Nyhetsvärdet är lika med noll dock, med all rätt.

Minst sensationellt var dock att Katrin Svensson vann damklassen. Alltså, missförstå mig inte. Det är en fantastisk prestation och Katrin klättrade fenomenalt bra. Men det var inte sensationellt. Sensationellt eller förvånande. Det är helt enkelt ganska förväntat, på sätt och vis. Det är dessutom en förväntan som kommer från ren och skär empirisk bevisning. Ta en titt på Katrins resultat de senaste sex åren så har vi en (1) placering sämre än fyra, i de tävlingar hon medverkat. Just ja! Sa jag att hon hade en SM-titel så sent som 2010?


Hmmm.... å varför berättar jag det här. Jo, kära läsare. Det finns krafter där ute. Krafter som vill verka för att saker och ting ska vara annorlunda än de är. Krafter som bestämt vill att den trekantiga klossen ska in i det fyrkantiga hålet och går det inte med lätt hand så ska det bestämt hamras. Och visst. Visst kommer den trekantiga klossen nog till slut in. Men något har gått sönder på vägen. Hammaren, den är tung. Den slår med oförminskad kraft på allt som den vill ska passa in i formatet oavsett om det är unga talanger, förbund av ideellt arbetande eldsjälar, eller nu, som i det här fallet, Katrin Svensson. 


Hatten av (ja, eller i alla fall min lilla mössa), för en av Sveriges bästa kvinnliga klättrare genom tiderna. Resultaten får tala för sig själv. 



Katrin Svenssons resultat

2012

SM

1. Katrin Svensson, Uppsala KK
2. Daniela Ebler, Solna KK
3. Jenny Förander, Göteborgs KK
4. Kinna Nilsson, Visby KK
5. Lotta Jansson, Karbin KK
6. Sara Engquist, Solna KK

2010

NM

1. Anja Hodann, Sverige
2. Matilda Söderlund, Sverige (Solna KK)
3. Hannah Midtbø, Norge
4. Katrin Svensson, Sverige
5. Daniela Ebler, Sverige (Solna KK)
6. Anna Laitinen, Finland

SM

1 Katrin Svensson Uppsala KK (5) 
2 Anja Hodann Kalmar KK (1)
2 Ingela Juthberg Stockholms KK (2)
4 Jenny Förander Göteborgs KK (2)
5 Daniela Ebler Solna KK (6)
6 Mia Johansson Eskilstuna KK (7)
7 Stella Malmgren Karbin KK (8)
8 Emma Hawk Dalarnas KK (4)

Bouldercupen

1. Anja Hodann, Kalmar KK, 180
2. Jenny Förander, Göteborgs KK, 135
3. Mia Johansson, Eskilstuna KK, 127
4. Kinna Nilsson, Visby KK, 100
4. Katrin Svensson, Uppsala KK, 100
6. Ingela Juthberg, Stockholms KK, 80

2009

SM

1, Matilda Söderlund, Stockholms KK
2, Katrin Svensson, Blocstar
3, Malin Holmberg, Göteborg KK
4, Libby Illy, Blockstar
5, Jenny Förander, Göteborgs KK
6, Lotta Jansson, Blockstar

Bouldercupen Västervik

1. Katrin Svensson, Blocstar KK 
2. Mia Johansson, Blocstar
3. Agnes Aronsson-Fasth, Västerviks KK
4. Malin Hagberg, Kalmar KK
5. Nanna Söderin, Östersunds KK

2007

Bouldercupen

1. Anja Hodann, BlocStar BK
2. Jenny Förander, Göteborgs Klätterklubb
2. Therese Johansen Bratte, Rogalands Venner (Norge)
4. Malin Holmberg, Göteborgs Klätterklubb
5. Hannah Midtbö, Bergen Klatreklubb (Norge)
6. Jessica Nyberg, BlocStar BK
7. Katrin Svensson, BlocStar BK

2006

NM

1. Johanna T Stålnacke, Kiruna KK, Swe
2. Kerstin Johansson, Blocstar BK, Swe
3. Malin Perk, Norrköpings KK, Swe
4. Katrin Svensson, Blocstar BK, Swe
5. Eevi Jaakola, Fin
6. Tina Yu, Skånes KK, Swe

måndag 10 september 2012

Ett öppet brev till Jöns Larsen

Då har du gjort det igen och kanske är det inte alla som märker det. Men de som varit med i klättersfären de senaste 10-20 åren läser din subversiva verksamhet som en öppen bok och man fullständigt häpnar över att du använder dig av 14-åriga Hannes Pumans imponerande prestationer som slagträ i din personliga vendetta mot... vadå!?

Vad är nyhetsvärdet med citatet: "...ganska soft" och varför väljer du att publicera detta endast och inte kommentaren för den andra imponerande prestationen: "...väldigt hård"? Vad hände med balanserad rapportering? Vad hände med att att låta en ung klättrares prestation stå själv i rampljuset utan mörka skuggor dansandes runt? Detta är inte första gången men förhoppningsvis den sista.

Nu är det dags herr Larsen att ta ditt ansvar, att sluta agera vedervärdigt. Det är en sak att du beter dig tvivelaktigt bland vuxna men snälla: tänk efter innan du blandar in ungdomen i debatten.

Nu kommer du ju inte vara sen att urskulda dig genom att säga att det är "fakta" och ett "citat" men såna kommentarer har inte bäring i denna (press)etiska fråga. Oetiskt är vad det är.

Varför kan du inte bara ha kurage och berätta för oss vad som är så jobbigt i ditt liv. Varför klämmer skon så mycket? Snälla Larsen, kalla din subversiva verksamhet vid dess rätta namn. Våga det.

Jag tänker kalla dig vid ditt rätta namn.

Jöns.
Jöns Larsen.
Svensk klättrings skadligaste person.

lördag 25 augusti 2012

Höstvibb och kombinationer

Örnberget. Detta överhängande grustag som förvånande nog håller mer än det lovar. Liknelsen mellan Örnis och GG (Granitgrustaget) överlåter jag dock till andra ;)

Så vad är det med Örnis som lockar till återkommande besök egentligen? För mig, åtminstone, är gradregistret perfekt och efter varje dag på Örnis kommer jag hem sådan skönt sliten. Hade jag fått önska hade allt det branta varit flackare eftersom jag tycker det är ohyggligt tungt när det blir brant. Å andra sidan är det just det branta som jag borde köra på. Borde schmorde. Idag blev det inga borde'n utan ett återbesök till min sensommarnattsdröm, Papillon, runt 8a nånting.

Papillon är Siddhartas storebror kan man säga och ett alternativt utsteg. För de som klättrar i huvudstaden kan jag beskriva leden som 7b+ upp till ett vitt boulderproblem, ungefär. Och just alternativ, kombinationer och alternativens alternativ är väl kanske idag kännetecknande för Örnis. Säga vad man vill om det, men ibland så dyker de upp, just de där perfekta alternativen. Papillon är ett sådant, med 16 egna moves av klättring i absolut högsta klass på perfekt klippa med perfekt exponering.

Gårdagkvällen var ångestfylld efter att ha sett väderprognosen. Vafan vädret! Kom igen nu! Ah, skitsamma. Fram med pavan. Pffopp! Rödvinsglaset fylldes upp och smuttades moloket och regnet öste ner. Inte kunde jag tro att det skulle vara klätterbart dagen efter. Döm av förvåning när jag idag kom ut den kanske bästa temperaturen hittills i sommar/höst och snustorr klippa. Örnis, detta undantag till undantagen.

PANG! Papillon went down. Kul, men samtidigt lite sorgset. Jag vet ju av erfarenhet att suget att göra en led som jag redan gjort minskar radikalt och nu är det inget som motiverar mig att klättra denna makalösa led igen. Clara G fullständigt pulveriserade "Utan tvekan" och Luhren gjorde nån brant 8b-variant, så visst, idag gick tåget. Sändartåget.

Hög på glädje, kaffe och gojibär blickade jag vidare mot det brantare. Rikard Hedman hängde på handmördarleden "Dödligt möte", 8a, och jag bad om att få testa. Han hade perfekta sekvenser och jag stal dem allihopa nästan. Tack för dem Rikard. Tur att man inte kan upphovsrättsskydda beta. Fast det kommer väl snart 8a.nu försöka göra. De är ju först med allt tydligen. Rikard beskrev greppen som Yxan och diverse andra avskräckande namn och jag förstod vad han menade. Aj, leden gör minsann ont. Trots detta gav jag mig på leden och gjorde ett ordentligt försök och det gick faktiskt vägen. Två för mig nya 8a på en dag kändes som en bra dag. Än finns det hopp.

Örnberget har ju sett en del restaureringar på sistone och Bad Boys med dess varianter har sträckts om till någon sorts förstabestigaroriginalambitionssekvenser och att veta vilka leder som är vilka kan kännas lite krångligt. Inte ens med alla sammanlagda förare och FA's hjälp får jag ihop det. Dags för en komplett uppdatering kanske? Någon som sitter på all info och vill bidra? (UPPDATERING! Här är komplett(?) topo över väggen)

För att ytterligare röra ihop det en smula vill jag slå ett slag för Andreas Harnes variant av Nattskiftet och Dödligt möte, kallad Dödsskiftet som erbjuder 7b-klättraren ett av Örnis ballaste utsteg. Kanske är det dags att testa vilda kombos som Don't be Rei, Sator Boys, Smörorup, Underarmstvekan eller varför inte uthållighetsprovet Utan Girls?

Så nu med alla dessa varianter, kombinationer och varianter på kombinationer kanske Örnberget trots allt har fler leder än GG vilket då också måste betyda att Johan Larsson faktiskt hade rätt. Örnis är bättre än GG. Dessutom finns det sekvenser på Örnberget som, "om de hade varit boulders och legat i ett populärt boulderområde hade varit jättepopulära..." Detta kan vi säga med 99,99% säkerhet och det bästa av allt är att även 160 cm långa tjejer rent statistisk njuter mer av Örnberget än GG.

lördag 11 augusti 2012

Bobowar

Nya tider.

Robo har blivit med Bobo. Jag har fått en son. Bobo. Mitt lilla hjärta. Min svåraste och bästa utmaning någonsin, och den varar förhoppningsvis resten av mitt liv. Saknar ord för att beskriva det.

Den här högst sporadiskt publicerande bloggen kommer fortsättningsvis även handla om klättring i alla dess olika former och aspekter men med större risk för att blogginläggen kommer att postas 19.30 istället för 23.30. Hur klättringen kommer att förändras när jag nu är förälder vet jag inte, förutom en sak.

Tid.

Som relativt ung man, bortskämd med min egen uppmärksamhet, har jag tidigare endast behövt tänka på mina egna nyck, vilket har gjort att kraften snarare än tiden varit bristvaran i mitt liv. Pratade med J.P härom månaden och han berättade att han sa till sitt ex när hon frågade hur länge han skulle klättra, att han skulle vara borta en halvdag. "Jaha, du är hemma efter lunch alltså?" fick han som svar. "Njae, snarare vid 18-tiden" följde han kommentaren med. 08-18 är en halv dag. 08-24 är en hel dag. Så tänker man nog som klättrade eftersom vi håller på med en ganska tidskrävande aktivitet. Å andra sidan består ju inte timmarna mellan 08 och 18 av intensivt fysisk arbete, utan snarare bilfärd, kaffepaus, lite hangdogging, kaffepaus, ett ordentligt försök, vila, lite spejande på projekt, kanske en firning och sedan 45 minuter till i bilen hem. Atlet? Näe, snarare ineffektiv motionär med stort ego och endast EN hobby i livet.

Nu finns det två i mitt liv. Bobo och Berget. Kanske möts de två en dag, kanske inte, men vad som är säkert är att min brist på tid väckt något inom mig.

Effektivitet.

Jag kan normalt spendera 5 timmar i klätterhallen och dubbelt upp på berget utan att tröttna. Alltså fysiskt blir jag utmattad men suget finns fortfarande där. Jag trivs i miljön. Nu springer jag till hallen, startar klockan, 1,5 timmar senare springer jag hem. Trött, nöjd och sugen på nästa klätterdag eller träningspass. Så har det inte varit hela tiden. Det har kommit mer nu än någonsin.

Exklusivitet.

Tiden har blivit en exklusiv vara i mitt liv och precis som i relationen mellan tillgång och efterfrågan är det knappa dyrbart. Jag har mindre tid än någonsin men har bestämt mig att bryta mönster, passa på och framförallt våga försöka.

Jag ska bli bättre än någonsin.

söndag 1 januari 2012

Då kör vi!

Klockan 16.00 idag öppnar vi vår nya klättersida och mötesplats!

www.stockholmsklattring.se