måndag 10 september 2012

Ett öppet brev till Jöns Larsen

Då har du gjort det igen och kanske är det inte alla som märker det. Men de som varit med i klättersfären de senaste 10-20 åren läser din subversiva verksamhet som en öppen bok och man fullständigt häpnar över att du använder dig av 14-åriga Hannes Pumans imponerande prestationer som slagträ i din personliga vendetta mot... vadå!?

Vad är nyhetsvärdet med citatet: "...ganska soft" och varför väljer du att publicera detta endast och inte kommentaren för den andra imponerande prestationen: "...väldigt hård"? Vad hände med balanserad rapportering? Vad hände med att att låta en ung klättrares prestation stå själv i rampljuset utan mörka skuggor dansandes runt? Detta är inte första gången men förhoppningsvis den sista.

Nu är det dags herr Larsen att ta ditt ansvar, att sluta agera vedervärdigt. Det är en sak att du beter dig tvivelaktigt bland vuxna men snälla: tänk efter innan du blandar in ungdomen i debatten.

Nu kommer du ju inte vara sen att urskulda dig genom att säga att det är "fakta" och ett "citat" men såna kommentarer har inte bäring i denna (press)etiska fråga. Oetiskt är vad det är.

Varför kan du inte bara ha kurage och berätta för oss vad som är så jobbigt i ditt liv. Varför klämmer skon så mycket? Snälla Larsen, kalla din subversiva verksamhet vid dess rätta namn. Våga det.

Jag tänker kalla dig vid ditt rätta namn.

Jöns.
Jöns Larsen.
Svensk klättrings skadligaste person.

10 kommentarer:

www.dangerzone.se sa...

Jag gjorde omedelbart samma slutsats. Och blev likaså förbannad.

Vi som följt 8a.nu genom åren har lärt oss att redaktör Jens har några specifika ståndpunkter som han nästan tvångsmässigt spränger in i nyheterna. Eller som styr nyhetsurvalet.

En av de klassiska, dåligt faktaunderbyggda och (ärligt talat) lite barnsliga Jens-käpphästarna är "Göteborg är bäst, Stockholm är soft, Flaten är softast".

När man läser nyheten får man tveklöst intrycket av att Jens utnyttjar en 14-årings namn för att återigen bombardera klätterkollektivet med sina egna åsikter.

En sökning i 8a:s arkiv visar för övrigt att Jens aldrig tycks ha klättrat på Flaten.

/Andreas H

Anonym sa...

Jag vill bajsa på Jens tangentbord.

Anders Henriksson sa...

Av brevet ovan och den ena av kommentarerna så förstår jag tillräckligt för att slippa klicka på den vedervärdiga websiten. Det gläder mig, eftersom jag tror att halva finessen med driften av den är att vara megafon för egna åsikter, och den andra är att samla klick så att intäkterna blir bra. Men tillräckligt aparta åsikter så blir det ju tyvärr många klick, vilket gör det hela till ett framgångskoncept.
Det enda jag gör åt det är att nonchalera, och låta bli att klicka själv. Det har sina sidor, men jag tror sedan länge att det är omöjligt att få rätsida på siten ifråga.

www.dangerzone.se sa...

Haha Anders, det är faktiskt inte lätt att gissa vilken av kommentarerna du syftar på! :-)

Anders Henriksson sa...

Ja, det är ju en fråga?
En annan fråga som väcks är om det verkligen inte är helt rätt med personangrepp ibland?

Den tredje frågan väcktes dock när jag råkade klicka på en hyperlänk på TBS, som ledde mig rätt in på 8a.nus sida. Jag konstaterade då att det förs livliga debatter om bultars vara eller icke vara (mao inget nytt). Det som är tråkigt är att debatterna kan uppfattas som livliga, och t o m som om de är representativa för klätterpopulationen.
Jag tycker att det är tråkigt, med tanke på att så många trots allt vägrar delta i dessa debatter, med utgångspunkt från hur sidan drivs.

Anonym sa...

Jag fattar inte varför ni orkar bry er överhuvudtaget om saker som dessa! Vem är ens intresserad av vad någon anser om sina egna bestigningar eller inte.. Helt ärligt? Jag skriver ju själv ibland om vad jag ansåg om olika grader men tar för givet att majoriteten av mina läsare hellre läser om något helt annat egentligen. Så denna upprördhet förvånar mig, som alltid.. Att låta 8a.nu bli en sådan tagg i ögat är så onödigt, skit i att gå in där!!!

Anders Henriksson sa...

Nu råkade vi posta i princip samtidigt Maja.
Jag håller med om att det skrivs mycket ointressant på nätet, och att det är upp till var och en att välja vad man läser.
Det som stör med 8a.nus debatter är att de ibland kan ge sken av att de är förankrade i klätterpopulationen. Och frågan som jag aldrig ställde explicit ovan, är förstås vad man gör åt det. Tillsvidare skiter jag dock i det.

Robo sa...

@Maja. Det här handlar ju inte om graderingar eller bestigningar. Det handlar om hur unga klättrare används som instrument åt en fullständigt tokig mans åsikter. DET orkar jag bry mig om och jag tycker det är beklämmande att inte fler reagerar över detta.

Anonym sa...

Eftersom 8a.nu inte gör något olagligt så går det ju inte att stoppa sidan eller liknande, men det du Robin kan göra som ändå har möjligheten är ju att prata med de ungdomar som ni tränar om denna problematik och uppmana dem att kanske inte delta i 8a.nu? Det finns inget brev i världen du kan skriva som kommer att ge minsta effekt på 8a.nu, däremot kan du i egenskap av förebild påverka hur ungdomarna själva väljer att gå tillväga med scorecards och offentliga klätterforum.

Robo sa...

@ Maja. Bara för att det inte förekommer olagligheter betyder det inte att man tyst ska spela nickedocka och låta detta fortgå utan reaktioner. Jag har aldrig påstått att sidan ska stoppas, jag ifrågasätter "redaktörens" hederlighet eftersom jag anser att han agerar omoraliskt. Sedan är det inte så att det råder något motsatsförhållande mellan att skriva ett kritiskt brev och att påverka sin omgivning. Tro mig, detta pågår på flera sätt och jag vet att min och många andras kritiska inställning till "redaktören" får gehör. Det är just precis detta som är det viktiga oavsett vad lagboken säger. Så enkelt får du inte göra det för dig Maja.