tisdag 11 mars 2008

Hur en myt blir till "sanning"

Efter att följt debatten på 8a angående motioner från Tunabergs Högfjälls och Klätterklubb, har en hel del förvirring uppstått angående klättring, dess form och delaktighet i Riksidrottsförbundet.

Debatten innehåller många olika ämnen, men detta inlägg kommer främst att handla om Svenska Klätterförbundets del i Riksidrottsförbundet.
Underlaget till den debatt som uppstår gång på gång, är pengar och hur dessa skall fördelas.
Ofta hävdar tränare, föräldrar, tävlingsaktiva och tävlingskommittéledamöter:

”Anledningen att vi får statliga bidrag är att vi har ungdomsverksamhet och tävlingsklättring (www.8a.nu citat Björn Strömberg)”.

Liknande kommentarer angående Klätterförbundets bidrag från RF har under lång tid sagts i olika diskussioner av en mängd människor.

Låt oss se vilka krav som vi har på oss från RF för att få vara ett specialidrottsförbund.
Svenska Klätterförbundet är en av 68 olika specialförbund. Detta innebär att vi är en del av Sveriges största folkrörelse, med ca 3 200 000 enskilda medlemskap i klubbar anslutna till RF i åldern 7-70 år (Källa SCB 2006).

För att antas som idrottsförbund i RF krävs:
RF-stämman säger ja till idrotten i fråga.

Invalet grundas på vissa formella kriterier:
Vid prövning av förbunds medlemskap gäller följande:
1. Förbundet skall bedriva/administrera idrott.
2. Förbundet skall vara en ideell förening.
3. Förbundets verksamhet skall stå i samklang med den av RF-stämman beslutade verksamhetsidén.
4. Förbundet får inte bedriva/administrera idrottslig verksamhet som är nära besläktad med
verksamhet inom till RF redan anslutet SF.
5. Förbundet bör ha minst 50 medlemsföreningar med minst 3 000 medlemmar och finnas
representerat inom minst 10 DF.
(Källa RF:s Stadgar I lydelse efter RF-stämman 2007)

När vi läser igenom stadgarna från RF-stämman 2007 finner vi att det inte någonstans står att bidraget som RF ger oss årligen ställer krav på att vi skall bedriva tävlingsverksamhet. Det närmaste åliggande vi kommer är att ”Specialförbund skall bedriva sin idrottsliga verksamhet i enlighet med den av RF-stämman beslutade verksamhetsidén”.

Varken här i RFs stadgar eller i RFs idéprogram ”Idrotten vill” finns krav på hur vårt bidrag fördelas inom vårt förbund. Det finns däremot tydliga riktlinjer på hur vi skall bedriva vår verksamhet som direkt baserar sig på FNs barnkonvention samt FNs deklaration om mänskliga rättigheter.

RF säger med andra ord att vart enskilt förbund är myndigt att själva fatta sina beslut angående budget, mål samt specifika riktlinjer, då vart förbunds styrelse är framröstat av dess medlemmar genom ombud på årsmötet.

Med ovannämnda i minnet förstår vi också att det vore, ur bidragssynpunkt, helt verkningslöst för tävlingskommittén att bryta sig ur klätterförbundet för att på så sätt skapa ett tävlingsförbund, och därmed få bidraget från RF. Ett tävlingsförbund skulle inte bli medlem i RF enligt punkt 4, RF:s stadgar, då klätterförbundet redan är medlem RF

5 kommentarer:

Magnus Eriksson Brändström sa...

Bra redovisat! Jag har i alla år jag varit aktiv (sedan 1993) hört exakt samma argument från diverse personer men aldrig bemödat mig kolla upp sanningshalten i påståendet.

Tack för att du gjorde det och för att du gjorde det så tydligt!

Anonym sa...

Tror att det som skapar denna debatt alltid är vår splittrade syn på klättring som idrott kontra något annat odefinierat.

Anonym sa...

Ge alla pengar till Mats Engqvist så han håller käften!

Anonym sa...

En av orsakerna till att tävlingsverksamheten är så dyr är bl.a att ledbyggare, sådana som t.ex Robin, ska ha så dj...a mkt betalt för att ställa upp. RF skriver: "Det ideella engagemanget utgör... en grundläggande kraft att värna om. Det är idrottens kännemärke." Mats Engqvist lägger ner ett enormt arbete i SKK, i Tävlingskommittén och i Barn- och ungdomskommittén. Gratis. Till skillnad från vissa andra...

Anonym sa...

Du får mer än gärna föra den här diskussionen med mig och andra, men om du väljer att skriva ut mitt namn som en orsak till att tävlingar är dyrt så bör du visa kurage nog att skriva under med ditt eget namn. Det finns massor av människor som gör otroligt fina jobb, ideellt som professionellt, all heder åt alla som göra något, men påhoppet blir ju befängt eftersom det verkar som om jag är självskriven till alla tävlingar. Så är det ju inte. Folk kontaktar mig. Jag offrar min arbetstid, inte fritid, för att bygga. De kan välja nån annan, få skulle bli gladare än jag.