torsdag 17 januari 2008

Till inomhusklättrarens försvar

Dagens unga talangfulla klättrare är renodlade inomhusprodukter. Detta är i mångas öron något negativt och man får titt som tätt höra "visst e hon/han bra, men hur bra är hon/han ute?" eller "de måste ju komma ut å klättra, det är ju det som är grejen..." osv.
Kvädena kommer inte sällan från den något äldre generationen och ger sannerligen uttryck för att de känner sig hotade. Är man inte längre bäst måste man ju hitta något annat värde som man kan hävda mot nykomlingarna.
Fenomenet är på intet sätt nytt, men inte mindre patetiskt för det.

2 kommentarer:

Carlos sa...

Intressant inlägg, precis som förra.

Det jag tycker är tråkigast är att kritiken mot "inomhusnötande" sällan innehåller något konstruktivt. I likhet med dig ser jag mest avundsjuka och en vilja att behålla någon sorts överlägsenhet gentemot nya generationer klättrare.

Det är verkligen trist att se att gamla och mycket duktiga gömmer sig bakom sin erfarenhet för att smutskasta de som använder nya metoder för att utveckla sin sport. Det ligger massor av engagemang och kläterglädje bakom all den där träningen. Det är inte särskilt fint att missunna folk deras engagemang och framgång.

Dessa erfarna klättrare kanske inte kommer ihåg att kommentarerna de fäller idag är påfallande lika de som gjordes när man började att använda friktionsskor, krita, mm.

Vi har mycket mer att tjäna på att hjälpa upp och berömma våra unga talanger. Äldre klättrare har en enormn kunskapsförråd som går förlorad när avundsjukan och misstänksamheten får dominera. Det är trots allt de nya generationerna som kommer att leda utvecklingen i klättersporten, vare sig vi är med eller inte.

Michael sa...

i egenskap av att vara ett "inomhusbarn" så förstår jag inte varför det ska vara så viktigt att komma ut och "klättra på riktigt" när det kan vara mýcket roligare leder, väggar, grepp, problem, volymer, tufor m.m.
visst så kan det vara bra att komma ut och änga sig åt flera olika sorters klättring, men att säga alltid säga att inomhusklätttring bara är på lek och det inte kan vara kul och ge något tillbaka som utomhusklättring kan, det är ju helt befängt.

Väl skrivet ROBO.